september 7, 2023
Med 60.000 mennesker i nærområdet ser direktør for nyt madmarked en god forretning på sigt. Alle boder er besat, og både lokale og turister kommer forbi. Men det er kun til kl. 21. Læs her om opstarten og konceptet for et nyt madmarked i Nordsjælland.
Af Ebbe Fischer
Hillerød Madmarked lukkede i september 2022 efter halvandet år i branchen, og kort efter åbnede Streetfood Hillerød, der bl.a. rummer Danmarks eneste georgiske restaurant.
Et stenkast fra Frederiksborg Slot
Lorna Birgitte Rudd var ansat halvandet år i Hillerød Madmarked, de sidste fire måneder som direktør. Hun påpeger, at Hillerød Madmarked blev åbnet under svære betingelser i coronatiden. Og da verden endelig åbnede igen, kom krigen i Ukraine, der bl.a. førte til vilde elpriser og forsigtige forbrugere.
”Det gjorde det rigtig svært,” siger hun.
”Jeg er slet ikke i tvivl om, at det er årsagen til, at stedet ikke fungerede.”
Dengang var ejerkredsen på ti investorer, men nu er den på tre – herunder Lorna og hendes mand, der tilsammen udgør den ene investor. Kapitalbasen er på 800.000 kr., og ægteparret ejer størstedelen. De har lejet lokalerne tæt ved gågaden og Frederiksborg Slot, og møblerne, der giver et hyggeligt hjemligt præg med bl.a. sofaer og lænestole, har man simpelthen overtaget fra Hillerød Madmarked.
Er Hillerød ikke for lille til sådan et marked?
”Det mener vi ikke, for der er 60.000 borgere i nærområdet. Vi går generelt ikke efter en specifik målgruppe, bortset fra vores arrangementer, men vi har mange gæster omkring 40-60 år, for det er i høj grad der, pengene er.”
Hvorfor bliver Hillerød Streetfood en succes?
”Fordi Hillerød har brug for sådan et sted. Du kan komme ind fra gaden, og det er en fordel for store grupper. Desuden er vi for alle målgrupper. Vi har rolige hjørner, vi har et børnehjørne, og vi har et stort eventrum, som man kan bruge til private- og firmafester. F.eks. har vi en oktoberfest for alle d. 29. september. Spisning på torvet droppes, og det bliver i stedet hos os. Man kan også komme spontant til oktoberfesten, og det bliver med øl på kander og hele baduljen,” siger Lorna Birgitte Rudd.
Forretningsmodel giver autonomi til boder
Streetfood Hillerød holder kun åben til kl. 21, fordi man vurderer, at dem, der vil give den gas, tager videre.
”De unge varmer op her og får drinks. Vi har happy hour hver fredag fra kl. 14-18. Og så går de videre i byen. Det er typisk gymnasieeleverne, som kommer og hænger ud – ikke så meget dem fra de videregående uddannelser.”
Hvad er modellen med boderne?
”Boderne lejer sig ind, og de har hvert deres koncept. En vigtig ting er dog, at ingen må konkurrere med hinanden, dvs. der er f.eks. ét sted til pandekager, og det samme med burgere osv. Baren er til gengæld vores, og det er mine ansatte. Vi er de eneste, der må sælge drikkevarer, bortset fra kaffe og the, som en bod har eneret på.”
Hvornår er det realistisk, at det kan give overskud?
“Vi har alle vores 8 boder udlejet, men det tager 3-5 år at køre sådan et sted op – nærmere 5 end 3. Vi har tre typer af indtægter: Dels udleje af lokaler. Dels salg af drikkevarer. Og dels vores arrangementer. Pt. sidder vi ikke og skraber bunden, men vi vælter heller ikke rundt i penge. Det kører rundt, og vi afventer med nogle tiltag, som vi kunne tænke os at lave. Men som koster.”
Hvordan skaffede I folk til 8 boder – og altså fuldt hus – allerede fra starten?
”Det var også svært. Det handlede meget om at ligge og skrive og ringe rundt; at lave Facebook opslag osv. Og desuden bruge netværk. Vi samarbejder f.eks. med streetfood-stedet i Helsingør ved Kronborg. De har et sindssygt lækkert sted, og de tilbyder en fantastisk sparring for mig.”
Hvad koster det at leje sig ind hos jer?
”Vi har kørt opstartsrabat for at få alle i gang, og så er der en stigning i huslejen løbende. Vi ender på 6.000 kr. om måneden + 12 procent af omsætningen. Og så betaler hver bod egen el. Fra 1. maj næste år betaler de fuld pris. Man binder sig for et år ad gangen, og dernæst har man tre måneders opsigelse.”
Hvilke krav stiller I til boderne?
”Vi har en god sparring – vi er lidt som en familie, og vi oplever en utrolig god dialog og stemning. Hvad de gør inden for deres stand, må jeg ikke blande mig i, med mindre der foregår noget helt skævt mht. fødevareregler eller noget decideret ulovligt.
Man skal huske, at gæsterne anbefaler Street Food på Trust Pilot etc. – ikke den enkelte bod, så det er vigtigt, at den slags er overholdt, og alle skal have glade smileys. Men det regulerer lidt sig selv med åbne køkkener,” forklarer Lorna Birgitte Rudd.
Related Articles
Festivalsæson: Fødevarestyrelsen vil holde særligt øje med madboder, foodtrucks og gadekøkkener
Myndighederne har indledt en række stikprøvekontroller med fokus på sommerens festivaler og markeder. Af redaktionen Sommeren er i fuld gang, og Fødevarestyrelsen tager nu på en række uanmeldte kontrolbesøg rundt i landet. Fokus er særligt på madboder,...
Dansk-indisk Samosa Chaat vinder EM i streetfood på Reffen
Folkenen bag amagerkanske The Flames stillede d. 8.-9. juni 2024 op til EM i streetfood - og vandt. Af redaktionen The Flames er en pakistansk-indisk restaurant på Højdevej 61 på Amager. Og nu er den også vinder af EM i streetfood på Reffen. Speciel vinderret Vinderen...
Danmarks største sommerhusområde får fast streetfoodmarked
Strandlyst Street Food åbner nu i et nyt setup og kommer til at køre hele sommeren. Arrangøren fortæller her, hvad man kræver af de foodtrucks, der skal være med. Af Ebbe Fischer En miniudgave af Reffen. Det er ambitionen i Odsherred ud til Sejerøbugten -...