oktober 18, 2023
Mange entreprenører har svært ved at få banken til at finansiere deres drøm om en restaurant, bar eller café. Imidlertid er der en alternativ metode – pantebreve. Deli-News har mødt en af långiverne, der forklarer, hvordan det typisk foregår.
Af Ebbe Fischer
Det er muligt at gå andre veje end banken, også når man skal have et serveringssted op at stå.
Det er administrationsselskabet Spis i Nyhavn et godt eksempel på, siden man rådgiver og hjælper med at finansiere nye projekter i branchen via pantebreve.
Restauratører hjælper hinanden
Bo Bjerrum Hansen ejer en række serveringssteder i Storkøbenhavn, herunder tre i Nyhavn, og han ejer Spis i Nyhavn. Via sit selskab går han ind i og tilbyder anden finansiering over hele landet.
”Vi har en pantebrevsservice, og vi låner til andre restauratører, der har svært ved at komme i gang,” siger Bo Bjerrum Hansen. Han uddyber:
”Det fungerer således, at en mægler kan henvende sig til os, hvis han har svært ved at få lukket en handel pga. mangel på finansiering. Sælger vil jo også gerne have sine penge, men den potentielle ejer kan typisk ikke låne i banken. Så får vi en henvendelse, om vi kunne tænke os at få pant i café X. Her går vi ind og tager pant i lejekontrakten og inventaret. Såfremt de kan komme med en tredjedel selv, kan vi normalt komme med resten.”
Forhandler prisen ned for køber
Hvad koster det i renter og hvordan foregår processen typisk?
”Det er meget individuelt, men det koster typisk fra 10 procent i renter. Vi oplever så ofte, at vi også kan hjælpe med at få prisen forhandlet længere ned. Dvs. så sker der typisk det, at kunden betaler lidt mere hos os i renter, men det bliver til gengæld opvejet af en lavere købspris,” siger Bo Bjerrum Hansen og tilføjer:
”Vi er glade for at hjælpe med at forhandle en lavere pris, for vi vil helst have sikret vores penge så godt som muligt. Vi går desuden ind med rådgivning på området, og her møder vi alle mulige entreprenante mennesker, som har spændende idéer til nye projekter.”
LÆS – specialisterne i Legal Desk forklarer juraen bag pantebreve
Related Articles
HORESTA: Ny reform kan forbedre rekruttering – men det går for langsomt
Regeringens nye plan for ungdomsuddannelserne kan blive afgørende for hotel- og restauranterhvervets jagt på mere faglært arbejdskraft. Det mener HORESTAs uddannelseschef, som samtidig ærgrer sig over tidsperspektivet. Og så efterlyses et afgørende element. Af...
Britisk Michelinkok åbner ny restaurant i Sønderhav
Efter ni år på Henne Kirkeby Kro, forlader britiske Paul Proffitt den to-stjernede Michelinrestaurant for at blive selvstændig med ’Pearl’, der i foråret 2025 åbner i Restaurant Binds tidligere lokaler på Fjordvejen i Sønderhav. Af redaktionen Sønderhav er en lille...
”Jeg laver restauranter til mine gæster – ikke til konkurrenterne”
Manden bag billigrestaurant og ’gamechanger’ Bouillon - serieiværksætter Torben Klitbo - har fået kritik for at presse priserne ned, men for ham er det simpelt: Kunderne skal være glade. Og de er helt med på konceptet. I et interview med Deli News fortæller han hele...