oktober 18, 2023
Mange entreprenører har svært ved at få banken til at finansiere deres drøm om en restaurant, bar eller café. Imidlertid er der en alternativ metode – pantebreve. Deli-News har mødt en af långiverne, der forklarer, hvordan det typisk foregår.
Af Ebbe Fischer
Det er muligt at gå andre veje end banken, også når man skal have et serveringssted op at stå.
Det er administrationsselskabet Spis i Nyhavn et godt eksempel på, siden man rådgiver og hjælper med at finansiere nye projekter i branchen via pantebreve.
Restauratører hjælper hinanden
Bo Bjerrum Hansen ejer en række serveringssteder i Storkøbenhavn, herunder tre i Nyhavn, og han ejer Spis i Nyhavn. Via sit selskab går han ind i og tilbyder anden finansiering over hele landet.
”Vi har en pantebrevsservice, og vi låner til andre restauratører, der har svært ved at komme i gang,” siger Bo Bjerrum Hansen. Han uddyber:
”Det fungerer således, at en mægler kan henvende sig til os, hvis han har svært ved at få lukket en handel pga. mangel på finansiering. Sælger vil jo også gerne have sine penge, men den potentielle ejer kan typisk ikke låne i banken. Så får vi en henvendelse, om vi kunne tænke os at få pant i café X. Her går vi ind og tager pant i lejekontrakten og inventaret. Såfremt de kan komme med en tredjedel selv, kan vi normalt komme med resten.”
Forhandler prisen ned for køber
Hvad koster det i renter og hvordan foregår processen typisk?
”Det er meget individuelt, men det koster typisk fra 10 procent i renter. Vi oplever så ofte, at vi også kan hjælpe med at få prisen forhandlet længere ned. Dvs. så sker der typisk det, at kunden betaler lidt mere hos os i renter, men det bliver til gengæld opvejet af en lavere købspris,” siger Bo Bjerrum Hansen og tilføjer:
”Vi er glade for at hjælpe med at forhandle en lavere pris, for vi vil helst have sikret vores penge så godt som muligt. Vi går desuden ind med rådgivning på området, og her møder vi alle mulige entreprenante mennesker, som har spændende idéer til nye projekter.”
LÆS – specialisterne i Legal Desk forklarer juraen bag pantebreve
Related Articles
Torben Klitbo åbner for ekspansion i udlandet
Manden bag Bouillon og Cofoco, Torben Klitbo, har åbnet over 100 spisesteder, men han er langt fra færdig. Af redaktionen Efter Bouillons succes i både København, Aarhus og Odense, afslører ejeren sine planer om ekspansion uden for Danmark i et interview med...
Danskere i tyverne går mest ud af alle
Ifølge en analyse fra HORESTA går de unge mellem 20-29 år mest på restauranter, cafeer og andre serveringssteder. Af redaktionen På gourmetrestauranter med hvide duge er det de midaldrende gæster, som dominerer. Men på tværs af alle udespiseformer er det de unge, som...
Prestigerestaurant i Carlsberg Byen lukker – nyt koncept på vej
Finedining-restauranten Studio i Carlsberg Byen lukker. Af redaktionen I 2019 overtog Loca Gruppen restauranten fra Claus Meyer, og de har drevet den siden, men nu lukker den altså, fordi den ikke har kunnet indtjene nok. Lokalerne vil dog stadig blive brugt...