marts 25, 2024
En urinprøve påviste en lidt for vild julefrokost, men det var i fritiden, lød dommen, og dermed kan en arbejdsgiver ikke gøre noget, så længe medarbejderne passer deres job. Med mindre man har en meget klart formuleret personalepolitik.
Af redaktionen
Som virksomhedsleder kan man ikke bortvise medarbejdere som følge af stoffer indtaget i fritiden.
Det fremgår af en dom, hvor opmanden lagde vægt på virksomhedens uklare alkohol- og rusmiddelspolitik samt, at medarbejderne ikke var synligt påvirkede – og indledningsvist var blevet bedt om at arbejde videre. Det skriver HORESTA.dk
Dom med bred betydning
En dom, der selvom der er tale om to unavngivne forskringsrådgivere, også har betydning for restaurantbranchen.
De to blev kaldt til samtalen, hvorefter de fortsatte deres arbejde, indtil de senere på dagen blev indkaldt til en urinprøve. Prøverne viste, at begge rådgivere havde kokain i kroppen, og medarbejderne blev hjemsendt. Dagen efter blev de bortvist.
Afgørelsen imod chefens ønske
Da sagen blev juridisk testet fandt opmanden imidlertid, at bortvisningen ikke var berettiget, idet virksomheden ikke havde bevist, at rådgiverne havde indtaget kokain til julefrokosten.
Rådgiverne bestred ikke, at de havde indtaget kokain, men de anførte, at det var sket i fritiden. På trods af at prøverne viste, at begge rådgivere havde kokain i kroppen om mandagen, fandt opmanden ikke, at virksomheden var berettiget til at bortvise dem.
Der blev desuden lagt vægt på, at virksomhedens alkohol- og rusmiddelspolitik ikke var udtryk for en nultolerance og ikke var entydigt og præcist formuleret.
Det havde også betydning, at ingen af medarbejderne havde modtaget forudgående advarsler.
Vigtigt med klar personalepolitik
I forbindelse med afgørelsen udtaler advokatfuldmægtig Vivi Nedergaard Lambert:
”Afgørelsen illustrerer vigtigheden af at have en tydelig og klart formuleret personalepolitik, som beskriver virksomhedens alkohol- og rusmiddelspolitik, og særligt konsekvenserne af en eventuel overtrædelse, herunder en eventuel nultolerance,” siger hun ifølge HORESTA.dk.
Related Articles
Kokkelandsholdet skal servere for danske atleter ved OL
Sommerens OL i Paris bliver med sublim dansk deltagelse på alle niveauer. Således vil de medaljehungrende sportsfolk blive forkælet af landets bedste kokke. Det initiativ skal afhjælpe et reelt problem. Af redaktionen Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund har...
”Med eller uden alkohol, sir?”
En voldsom bølge er i gang – den alkoholfri trend, og ifølge Carlsberg har vi ikke set toppen af isbjerget endnu. I fremtiden bliver en øl med alkohol et aktivt tilvalg, når du bestiller øl på en bar. Sådan lyder det fra to specialister. Af Ebbe Fischer...
VIDEO: Doing Zero er Danmarks eneste rent alkoholfri bryggeri – salget boomer
Deli News har mødt iværksætteren bag Doing Zero for at høre om konceptet og visionerne. Og hvordan starter man lige et bryggeri, når man ejer en cykelforretning? Af Ebbe Fischer ”Jeg startede fra helt blankt papir.” Kim Christensen kigger udover lagerhallen,...