maj 31, 2024
Genbrugskopper er kommet for at blive. Eller er de? Aarhus Kommune er gået forrest, men når pilotprojektet løber ud, risikerer det at stoppe helt, med mindre man får et nationalt system på plads.
Af Ebbe Fischer
“Vi har behov for en national plan.”
Så klar er beskeden fra Simon S. Rossau, projektleder med fokus på cirkulære emballagesystemer i Aarhus Kommune.
Artiklen fortsætter længere nede
Siden januar har kommunen haft et system til indlevering af genbrugskopper på plads. Det er det første af sin slags – ikke bare i Danmark, men for nogen større by i verden. Og det er blevet taget godt imod.
“Vi var i tvivl om, hvordan folk ville opfatte en ny type emballage – om det mon bliver set som uhygiejnisk. Men folk tror på, at Tomra løfter opgaven og vasker dem ordentligt, og det gør de jo også. Vi oplever, at folk tager det til sig,” siger Simon S. Rossau til Deli News.
Projekt kan gå i stå
Som udgangspunkt kører projektet tre år fra d. 17. januar 2024, men med mulighed for forlængelse i kontrakten.
Aarhus Kommune støtter imidlertid som udgangspunkt ikke projektet længere efter udløb af testperioden på tre år.
“Og det bliver nok nødvendigt med et nationalt projekt, så lad os få lavet en strategi for det her og samle kræfterne,” siger Simon S. Rossau og uddyber:
“Vi kigger jo på Aarhus Kommune, men hvis det ikke kommer udover bygrænsen, bliver det svært at fjerne alt den engangsemballage, fordi mange rejser meget rundt i landet og ikke tager en kop med sig, der kun kan indløses i Aarhus.”
Artiklen fortsætter længere nede
Et vendepunkt er nået
Engangskopper står for en meget stor andel af den totale mængde affald. I Aarhus er det ca. halvdelen af alt affald, der bliver indsamlet fra offentlige skraldespande, der er takeaway-emballage, og heraf udgør kopper en meget stor andel, lyder det. Der er med andre ord rigtig meget at vinde, og det er også gået op for andre byer.
“Vi er heldigvis kommet til et modningspunkt, hvor både Aarhus og de andre byer i Danmark siger: Det er denne vej, vi gerne vil gå. Jeg synes en god start kunne være, at man sætter sig ned og tage en snak om, hvordan det her skal se ud ud fra hvad kunden ønsker,” siger Simon S. Rossau.
Hvordan kunne en model være?
“Det kan gøres på mange forskellige måder. Man kan dels bruge vores erfaringer, men også tage fat i erfaringer fra det danske pantsystem, der er et af verdens bedste. Her kunne man overføre noget af det på andet emballage – og se på, om man med fordel kan standardisere og harmonisere. Desuden kan man se på afgiftsregulering, så det bliver mere gunstigt for både Tomra og slutkunden – altså caféen.”
%
Dit afsnit går her
Related Articles
Fire måneder med genbrugskopper i gadebilledet – Aarhus Kommune gør status
Deli News har talt med en specialist om kommunens erfaring med genbrugskopper, som en række andre byer også overvejer at indføre. Ikke mindst i udlandet, som kimer kommunen ned. Af Ebbe Fischer Simon S. Rossau er projektleder med fokus på cirkulære emballagesystemer i...
225.000 kopper er nu indleveret, men det er kun toppen af isbjerget
På fire måneder er næsten en kvart mio. engangskopper pantet, melder Aarhus Kommune. Man får en femmer tilbage pr. kop. Af Ebbe Fischer Returprocenten på det nye genbrugssystem er på 82. Det fortæller Simon S. Rossau, projektleder med fokus på cirkulære...
ToRVEhallerne i Vejle opruster
Der kommer endnu mere gang i ToRVEhallerne. En aftale er nemlig indgået imellem Ejendomsselskabet Select Development og Nordstern angående en omfattende udvidelse af hotelkapaciteten i forlystelsesetablissementet. Af redaktionen ToRVEhallerne rummer i dag 74...