”Vi laver mad på lokale råvarer i tæt samspil med leverandøren”

juli 9, 2024

Jeppe Villadsen foran sin butik på Stefansgsade, Nørrebro. Foto. Ebbe Fischer

Kim Hymøller er køkkenchef på Nymindegab Kro. Privatfoto

Nymindegab Kro har en klar filosofi: Brug så vidt muligt lokale råvarer – i samarbejde med de lokale leverandører. Også selvom det er lidt dyrere, for det kommer hjem på den lange bane. Det handler om planlægning.

 

Af Ebbe Fischer

 

”Konceptet er enkel mad lavet af lokale råvarer. Vi har simpelthen så mange gode lokale råvarer herhjemme, så det planlægger vi ud fra, når vi laver menuer.”

Sådan siger køkkenchef Kim Hymøller, Nymindegab Kro.

 

Vær åben overfor leverandøren

Køkkenchefen forklarer, at det handler om, hvilke varer der er sæson for.

”Her spørger vi også vores leverandører. Har du noget spændende, du vil teste af? En af vores leverandører, Enghavegård Osteri, laver meget rød kits-ost og i det hele taget bløde oste, så dem aftager vi en del af. Og han har også faste oste. Desuden har vi bl.a. vores lokale gartner, Loklindt, 30 kilometer fra restauranten,” siger han og tilføjer:

”Om sommeren tester Loklindt f.eks. en blomkål under en knytnæve-størrelse. Det giver mere spændstighed end en normal blomkål.”

Nymindegab Kro henter imidlertid også varer fra leverandører, der dækker hele landet. Men de er dog danske og i den forstand lokale.

F.eks. fra JN Meat.

“Det er en god dansk virksomhed, som har finsk kødkvæg – Sashi. Og vi henter ‘Ladegaard Duroc’ – en gris fra østkysten af Jylland,” siger Kim Hymøller.

 

Mere miljøvenligt

Kim Hymøller påpeger, at de lokale råvarer har flere fordele.

”Når det er lokalt produceret, er det heller ikke fragtet særlig langt,” siger han og tilføjer:

”Jeg går meget op i detaljerne omkring de råvarer, vi får. Ellers kan du få noget masseproduceret juks fra udlandet, der typisk bliver sprøjtet mere, end det er tilladt i Danmark. Vi har en strammere lovgivning, og dét, vi kalder økologi i Danmark, er ikke det samme som det fra udlandet. Man kan gå efter statsautoriseret økologisk, så er den god nok.

Tag f.eks økologisk hjertesalat fra Netto. Kommer det fra udlandet indeholder det flere sprøjtegifte end konventionel salat fra Danmark,” siger Kim Hymøller.

 

Spørger jeres gæster til økologi?

”Vores gæster spørger til tider, hvorfor ikke alle vores grøntsager er økologiske, men der er ingen grund til at gå ned i kvalitet, fordi du absolut skal køre økologisk.

Folk er ikke tilstrækkeligt informerede, for du skal selv ind og undersøge det for at finde ud af det. Mange tænker, at der står økologiske grøntsager, og så bestiller de det bare. Her har EU bare ikke særligt strenge regler. Vores leverandører er faktisk meget åbne omkring, at det konventionelle landbrug kan være bedre.”

 

Giver ’solidt’ overskud

Bliver det til tider også for dyrt med dansk økologi?

”På nogle produkter kan det godt betale sig, men andre ting koster bare så meget, at gæsterne ikke vil betale prisen. Hvis prisen er helt ude i hampen, og det slet ikke kan løbe rundt, så kører vi ikke økologisk.”

 

Giver forretningen overskud?

”Vi har givet et solidt overskud de sidste mange år. Det har vores ejere altid været gode til at sørge for,” siger køkkenchefen.

 

Sådan tiltrækker man tyske turister – ram hele familien

Related Articles

KONCEPT: Ukendt sharefood hitter i Ringkøbing

KONCEPT: Ukendt sharefood hitter i Ringkøbing

Restaurant Nordic i Ringkøbing har succes med små anretninger, som ingen gæster kender på forhånd, fortæller ejer Frederik Havn. Han er ligeglad med fine branchepriser, for hos ham handler det om hygge og god mad - og så må gæsten aldrig synes, det er for fint.  ...

”Sådan samarbejder vi med vores leverandører”

”Sådan samarbejder vi med vores leverandører”

Når man følger årstiderne, bliver maden både billigere i produktion og bedre for gæsten. Men det skader ikke at høre sin leverandør, hvad de lige står og gerne vil af med, lyder det fra en restauratør.   Af Ebbe Fischer ”En god leverandør er en, der forstår det...

Specialist: Detailhandlen har alt for få lokale fødevarer

Specialist: Detailhandlen har alt for få lokale fødevarer

Lokale fødevarer handler om værdier. Det er en bølge, vi har set siden Nomas begyndelse, og den accelererer – men dagligvarekæderne følger ikke med. Sådan lyder det fra fremtidsforsker Kirsten Østergaard Poulsen, som baserer sit indspark på kvalitative interviews. Hun...