august 30, 2024

Bælgfrugter er en fællesbetegnelse for de frø, som afblomstrede bønne- og ærteplanter danner i en frøkapsel, også kaldet bælg. Arkivfoto
TENDENS: Bælgfrugter er in, og Meyers vil skubbe på udviklingen. En specialist vurderer over for Deli News, at brugen af bælgfrugter vil stige markant over de kommende år.
Af redaktionen
En rapport fra Aarhus Universitet fra 2022 viser, at danskerne spiser mellem to og fem gram bælgfrugter dagligt.
Men Fødevarestyrelsens mål er 100 gram dagligt.
Samme rapport viser, at under 10 procent af danskerne spiser bælgfrugter ugentligt. Men det forbrug, vi ser, er båret af unge og byboere – som typisk sætter retningen for fremtiden.
Trendsettere vil have bælgfrugter
Fremtidsforsker Kirsten Østergaard Poulsen fremhæver danske bælgfrugter som en yndet spise hos de, som hun kalder ’firstmoverne’. Altså de mennesker, der går forrest, og som vi andre efterligner med tiden – bevidst eller ubevidst.
Bælgfrugter har særligt den store fordel, at de normalt er dansk produceret, hvilket betyder mere friskhed og mindre klimaaftryk. F.eks. skal de ikke transporteres ret langt, påpeger Kirsten Østergaard Poulsen.
”Vi ser, at rester fra bælgfrugter i stor stil bliver bliver gjort til primær ingrediens,” siger hun til Deli News.
Læs hele interviewet her:
Meyers vil presse på
Siden 2018 har Meyers undersøgt, dyrket, forædlet og solgt bælgfrugter.
De har handlet om at skabe en ny forretningsgren, og undervejs er gamle tekster dukket op, der placerer bælgfrugtbaserede retter som en hjørnesten i danskernes daglige kost.
En national historie, Meyers nu vil trække på for at få aktualiseret den gamle spise igen. Det fortæller Meyers udviklingschef, Jonas Astrup, til Fødevarewatch.
Vil bruge historiefortælling
En af nøglerne til at få flere bælgfrugter som bønner, linser og ærter ind i aftensmaden er altså den danske, madkulturelle forhistorie, ifølge Jonas Astrup.
”Vi vil skabe, undersøge og være medudviklere af en madkultur, som er rodfæstet i vores egen region. Og vi tror på bønnernes transformerende kraft. De gør noget godt for klimaet, sundheden og for vores nordiske terroir,” siger han til Fødevarewatch.
Related Articles
Startup vil hjælpe ’forældet branche’ med at bruge teknologi
Den danske startup All Gravy har rejst 2,9 millioner dollars til at skalere sin AI-drevne platform til restaurations- og detailbranchen. Fokus er på, at branchen kæmper med stigende lønomkostninger, høj medarbejderomsætning og forældet teknologi. All Gravy har derfor...
Hansens is
Hos Hansens er vi ikke blot ismagere – vi er is-eksperter gennem fire generationer. Vi er en familie, der er stolte af vores arv, og vores passion for is afspejles i hver eneste is, vi laver.
”Vi satser på genbrug i stedet for forbrug”
Arkitekturen i de ni ombyggede lader er vigtig for BaneGaaarden i Københavns Sydavn, og genbrugsmaterialer er en hjørnesten for at sætte scenen. Chefen for konceptet, Carl Johan Paulsen, dykker her ned i historien bag kulturperlen. Af Ebbe Fischer ”Banegaarden...