HORESTA: Ny reform kan forbedre rekruttering – men det går for langsomt

oktober 9, 2024

Jeppe Villadsen foran sin butik på Stefansgsade, Nørrebro. Foto. Ebbe Fischer

Foto: Ozan Culha

Regeringens nye plan for ungdomsuddannelserne kan blive afgørende for hotel- og restauranterhvervets jagt på mere faglært arbejdskraft. Det mener HORESTAs uddannelseschef, som samtidig ærgrer sig over tidsperspektivet. Og så efterlyses et afgørende element.

 

Af redaktionen

”Skiftende regeringer har uden held arbejdet på at få flere unge til at søge ind på erhvervsuddannelserne. Vi tror på, at forslaget om at oprette en erhvervsrettet gymnasieuddannelse kan bidrage til at få flere unge ind på den rette hylde fra start,” siger HORESTAs uddannelseschef, Pia Svane, ifølge HORESTA.dk

 

På rette hylde fra start

Hotel- og restauranterhvervet oplever, at mange unge i dag vælger de erhvervsfaglige uddannelser fra, fordi kammeraterne søger ind på den klassiske gymnasieuddannelse, Stx. Ved at oprette en erhvervsrettet gymnasieuddannelse vil flere unge kunne kombinere det sociale fællesskab med en uddannelse, der bedre passer til deres interesser og fremtidsplaner, ifølge HORESTA.

Artiklen fortsætter længere nede

Sådan håndterer Jagger opskalering og rekruttering

 

Alt for langt tilløb

Pia Svane forudser imidlertid, at vi skal helt frem til 2036, før de første elever med en erhvervsgymnasial uddannelse og en erhvervsfaglig overbygning vil være klar til at søge ind i erhvervet.

Og siden hotel- og restauranterhvervet er et af de erhverv med størst mangel på arbejdskraft – særligt faglærte kokke og tjenere – går det bare for langsomt, lyder det.

”Ifølge planen skal den (uddannelsen, red.) først være klar i 2030, og det er alt for langt ude i fremtiden. Vi anerkender, at man ikke kan gennemføre så store ændringer fra den ene dag til den anden. Men det holder ikke, at regeringens modige kursskifte først har effekt om ti år eller mere. Vores frygt er, at der ikke sættes ind med andre greb til at styrke erhvervsuddannelserne inden da,” siger Pia Svane.

 

Planen mangler et ben

HORESTAs uddannelseschef er også kritisk over for, at regeringen ikke prioriterer fødevare- og oplevelsesområdet på den nye ungdomsuddannelse, kaldet Epx. Regeringen planlægger, at uddannelsen skal have tre spor ‘Velfærd og sikkerhed’, ‘Håndværk og teknik’ samt ‘Handel og teknik’.

”Skal Danmark fastholde sin førerposition indenfor gastronomi og turisme, så skal vi også tydeligt vise disse karriereveje for de unge, når de indtræder på en ungdomsuddannelse. Hotel- og restauranterhvervet er blandt de stærkeste jobskabere over de seneste ti år, og derfor undrer det, at man ikke prioriterer et spor på dette område,” siger Pia Svane.

Hun glæder sig over, at adgangskravet til de almene gymnasiale uddannelser hæves. Men mener, at man bør overveje, om et adgangskrav på karakteren 6 er nok, hvis man for alvor skal ændre på en skævvridning på ungdomsuddannelserne, som gør, at alt for få søger ind på de erhvervsfaglige uddannelser.

”Det er helt afgørende, at vi understøtter målsætningen for EPX med adgangskrav som guider de unge og deres forældre langt bedre,” siger Pia Svane.

Kilde: HORESTA

 

Meyers svarer på stor udfordring: Netværk og intern rotation sikrer os solid rekruttering

Related Articles

HORESTA i hårdt angreb på bankerne – pantebreve er en mulighed

HORESTA i hårdt angreb på bankerne – pantebreve er en mulighed

Viceadm. direktør i HORESTA, Jeppe Møller-Herskind, kritiserer bankernes tilbageholdenhed med lån til hotel- og restauranterhvervet, trods stigende udlån til andre erhverv. Deli News har tidligere beskrevet, hvordan flere tyer til pantebreve. Af redaktionen / ef...