november 18, 2024
Hvordan ser det ud på ejendomsmarkedet for restauranter, caféer og barer? Det ser godt ud, hvis man er køber, lyder det fra en specialiseret mægler. Og corona er en vigtig årsag.
Af Ebbe Fischer
Camilla R. Kornerup-Bang er erhvervsmægler og ejer af Kornerup-Bang & Partnere. En ejendomsmægler, som har specialiseret sig i køb, salg og udlejning indenfor restaurations- og detailbranchen.
Deli News har talt med hende om udviklingen.
Hvordan ser du markedet pt.?
”Det er et presset marked og der har aldrig været så meget til salg som nu. Det tager længere tid at sælge lokalerne, selvom der stadig er mange købere derude. Jeg har faktisk aldrig oplevet så mange gode forretninger være til salg som nu. Vi har f.eks. en bistro, som omsætter for 900.000 kr. om måneden fast i årevis, men lokalerne sælges for kun 3 mio. kr. Det er utrolig billigt – for det er en rigtig flot forretning med god beliggenhed og en fornuftig husleje.”
Hvad tror du, det skyldes?
”Dels skyldes det coronakrisen, som stadig presser mange, fordi de stadig bøvler med coronagæld. Folk får millionregninger, som de så skal forhandle med Skat. Reglerne var for dårlige og ugennemskueligt for mange fra starten. Mange restauratører beholdt deres personale i månedsvis, og det har kostede dem dyrt.
Jeg synes dog ikke, man skal eftergive gæld, for nogen har jo allerede betalt. Desuden er der også et element af en god regulering, så man ikke holder restauranter kunstigt i live. Men man kunne måske godt give lidt mere snor ift. afbetaling. Det lader til, at sagsbehandlingen ikke er så god og fleksibel,” siger Camilla R. Kornerup-Bang.
Artiklen fortsætter længere nede
Rift om gæsterne
Derudover er der kommet endnu hårdere konkurrence om gæsterne, ifølge mægleren.
”Vi taler meget om krig og krise, så nogle forbruger holder måske lidt på pengene. Samtidig klarer andre sig godt – især dem, der har råd til at lave reklame og gå stort ud med kampagner, loyalitets-apps. osv. Altså mest kæderne, men det generelle billede derude er vist, at man oplever, at der bruges mindre pr. gæst end før coronaen,” siger Camilla R. Kornerup-Bang.
Du siger, det er blevet billigere at købe en restaurant. Hvor meget er markedet faldet?
”I procent er det måske faldet 20-30 procent i København og endnu mere på landsplan, fordi der er kommet så meget til salg.
Toto Vinbar på Amagerbrogade omsætter for 10 mio. kr. om året, og nu kan du købe lokalerne for 1,3 mio. kr. Uden for København falder det endnu mere. Nordsjælland er OK, men vi siger pt. helt nej til Sydsjælland, fordi vi ikke kan sælge det, mens det mest er de større byer i Jylland, vi arbejder med.”
En ny måde at gå ud på
Desuden er der sket et skred i de unges måde at gå ud på, lyder det.
”De unge kigger meget på de sociale medier og går ud efter de anbefalinger, de finder dér. De er mere kvalitetsbevidste og ’kræsne’ end unge tidligere har været, og det hele skal også være insta-venligt. Det sætter jo også nogle krav til indretningen og servicen på restauranterne,” forklarer Camilla R. Kornerup-Bang.
Hvem har det sværest?
”Mange af de små cafeer, som ikke har et eller andet specielt godt at byde på. Dvs. dem, der ikke har en stærk signatur – de har det sværest.
Mens folk stadig gerne står i kø, hvis konceptet er rigtigt. Hvis man har noget særligt at tilbyde kunden, altså et enestående produkt eller en særlig indretning eller andet. Hosting er særligt vigtig i de mindre restaurationer – folk elsker genkendelighed og at hilse på værten/personalet. Det er også en stærk parameter for succes.”
Related Articles
Flere tomme borde på trods af bookinger – livstilsekspert råber op og foreslår depositum
Problemet er vokset efter corona, og nu skal det stemples som rigtig dårlig stil ikke at møde op til et booket bord, mener en specialist i adfærd. Og så kan man jo overveje et depositum, men det skal kommunikeres forsigtigt, lyder det. Af redaktionen Mange i branchen...
HORESTA i hårdt angreb på bankerne – pantebreve er en mulighed
Viceadm. direktør i HORESTA, Jeppe Møller-Herskind, kritiserer bankernes tilbageholdenhed med lån til hotel- og restauranterhvervet, trods stigende udlån til andre erhverv. Deli News har tidligere beskrevet, hvordan flere tyer til pantebreve. Af redaktionen / ef...
Coronaspøgelset: Kendt Skagen-restaurant går konkurs med milliongæld
Café & Restaurant Kokkenes i Skagen er lukket, og ejeren Lars Trie er begæret personligt konkurs med en gæld på seks mio. kr. fra coronatiden. Af redaktionen/ ef Café & Restaurant Kokkenes i Skagen er lukket, og restauratør Lars Trie er begæret personligt...