”Vi har udnyttet de gode EU-tilskudsmuligheder, der er i provinsen”

december 6, 2024

Jeppe Villadsen foran sin butik på Stefansgsade, Nørrebro. Foto. Ebbe Fischer

Man kan bl.a. få stor EU-støtte til udstyr. Foto: Oremandsgaard

Man kan hente store EU-midler, hvis man sørger for at søge rigtigt – med fokus på skabelse af arbejdspladser. Ejeren af Oremandsgaard har gjort det med succes, og han fortæller her om processen.

Af Ebbe Fischer

Oremandsgaard er en økologisk herregaard med fokus på kvægproduktion, ginproduktion, udlejning og tapperi mv.

Gården har i flere omgange fået stor støtte af EU’s kasser, fortæller ejer August Hage.

Sammen med en række partnere har han startet flere virksomheder, som håndterer de forskellige forretningsområder på gården.

 

Sådan skriver man til EU

August Hage understreger, at man skal gøre sig klart, at der kan være rigtig meget papirarbejde i at søge EU-støtteordningerne.

”Du skal dokumentere alt – er det et tilskud til at købe nyt udstyr, eller istandsætte lokaler eller til produktion? Der skal afstemmes i begge ender, og det kan være omfattende. Til gengæld er der meget at hente, hvis man har en seriøs produktion, og især kan skabe arbejdspladser. EU synes bare, det ser rigtig godt ud, hvis der er arbejdspladser i det,” forklarer August Hage.

Han tilføjer:

”Men de forventer også investeringer fra din side. Vi har nu fundet en balance, hvor omfanget af dokumentation giver mening. Mit råd vil være – hold nøje fokus på arbejdspladser og sørg for at vis i din ansøgning, at investeringen har en positiv effekt på det lille samfund. Både i form af aktivitet og arbejdspladser.”

 

Krav og muligheder

På Oremandsgaard har de skabt otte nye årsværk, men de har ’kun’ fem fastansatte – og så en lang række løsarbejdere. I destilleriet er de nu tre fastansatte og i tapperiet to.

August Hage uddyber, hvordan midlerne kan bruges, og hvilke krav han har mødt:

“EU-midler kan typisk hjælpe med investering i udstyr og istandsættelse af lokaler, hvis man altså viser et seriøst projekt. Men der er også krav til omsætning. I vores tilfælde var der et minimumskrav til omsætning på tre mio. kr. Og mindst to årsværk. Vi fik tilskud i 2019, igen 2021 og igen i 2023,” siger han og tilføjer, at der er andre ting, som falder i god jord i Bruxelles. F.eks. økologi og en sund forretning.

”Overskuddet fra vores æbledestillering blev tidligere spildt, men nu bruges det som foder til kvæget. Omsætningen på vores økologiske kvæg, som bliver 27 måneder, er oppe på 240.000 kr. om måneden. I de kommende år forventer vi 2,8–3 mio. kr. i årlig omsætning,” siger August Hage.

 

Læs mere om Oremandsgaard:

36-årig godsejer driver destilleri, tapperi og kvægproduktion på Oremandsgaard

Related Articles

Dagrofa investerer 1,3 mia. kr. i ny strategi med fokus på det lokale

Dagrofa investerer 1,3 mia. kr. i ny strategi med fokus på det lokale

Den danske dagligvarekoncern og grossist vil i sin foodserviceforretning vinde mindst 2.000 nye kunder blandt de professionelle køkkener. Af redaktionen/ef Dagrofa introducerer en ny treårig vækststrategi med navnet ’Gro’27 – vækst på vores måde’. Målet er at styrke...

Dagrofa Foodservice henter direktør hos Royal Unibrew

Dagrofa Foodservice henter direktør hos Royal Unibrew

Mikkel Korsholm er ny økonomidirektør i Dagrofa Foodservice - en af landets største fødevareleverandører. Virksomheden står bl.a. stærkt som grossist for kantiner og lokale restauranter. Af Ebbe Fischer  Mikkel Korsholm har bl.a. været ansat hos Carlsberg (VP, Group...