december 17, 2024
Carlsberg Danmark har indgået aftale med DLG og Viking Malt om at indkøbe dansk produceret maltbyg, der er dyrket efter regenerative principper. Maltbyggen skal bruges til en specialbrygget Carlsberg. Den vil være Carlsbergs første øl i Danmark med såkaldt regenerative råvarer.
Af redaktionen/ef
Råvarerne til Carlsbergs øl vil i fremtiden blive dyrket efter regenerative metoder – altså at man ikke bare går i 0 rent klimamæssigt, men også bidrager positivt til naturen.
Initiativet ligger i tråd med Carlsbergs bæredygtighedsstrategi – ’Together Towards Zero and Beyond’, ifølge en pressemeddelelse.
Første af sin slags
Det første danske eksempel på det vil man kunne se i 2025, ifølge pressemeddelelsen, da Carlsberg Danmark netop har indkøbt maltbyg, der er dyrket efter regenerative principper. Indkøbet er sket i forbindelse med årets høst fra et samlet areal på 100 hektar fordelt på to landbrug på Sjælland.
Forventningen fra parterne er, at der kan leveres op mod 500 tons malt til Carlsbergs bryggerier i København og Fredericia. Dermed vil der blive produceret op mod 3,3 mio. liter øl med regenerativt dyrket maltbyg.
Maltbyggen skal bruges til en specialbrygget særudgave af Carlsberg med 100 pct. regenerativt dyrket maltbyg, som laves i begrænset mængde og som præsenteres i 2025. Herudover vil maltbyggen blive iblandet den velkendte Carlsberg Pilsner, som på sigt vil blive brygget med 100 pct. regenerative dyrkede råvarer i takt med. Da den regenerative maltbyg har samme forudsætninger for kvalitet som konventionel maltbyg vil det ikke påvirke smagen, melder Carlsberg.
100 procent regenerativt i 2040
Carlsberg har i sin bæredygtighedsstrategi forpligtet sig til at omstille sin globale produktion til 100 pct. regenerative råvarer senest i 2040. Der er allerede udviklet de første produkter med regenerative råvarer fra en række af Carlsbergs bryggerier i England, Frankrig og Finland. Nu er turen kommet til Danmark.
Peter Haahr Nielsen, adm. direktør i Carlsberg Danmark, udtaler:
”Omkring 24 pct. af Carlsbergs danske CO2e-udledning stammer fra landbruget, som leverer råvarerne til vores forskellige produkter. Vi ser derfor store perspektiver i at omstille til regenerativt landbrug for at kunne reducere vores CO2e-udledninger og for at bidrage positivt til biodiversiteten. Samtidig bidrager regenerativt landbrug også til større modstandsdygtighed mod tørke og nedbør,” siger han og tilføjer:
”Vi er spændte på at udvikle vores første regenerative bryg i Danmark, så vi kan gøre os de første erfaringer med både produktion, kvalitetskontrol og markedsføring af regenerativt dyrket øl. Markedet for produkter dyrket med regenerative metoder i Danmark er ikke særlig udviklet, men det rummer et stort potentiale i takt med, at fødevarevirksomheder gennemfører en grøn omstilling. Det er en udvikling, vi i Carlsberg ønsker at bidrage positivt til.”
Mangler standarder
Den regenerativt dyrkede maltbyg leveres af DLG til maltning hos Viking Malt og derfra til brygning hos Carlsberg. Da der endnu ikke findes en officiel standard for regenerative råvarer og dyrkningsmetoder, har Carlsberg engageret rådgivningsfirmaet Agrovi, der har bidraget til at udforme Carlsbergs konkrete krav til regenerativ dyrkning i en dansk kontekst. Et tæt samarbejde på tværs af hele værdikæden er afgørende for at videreudvikle den regenerative dyrkningsform i Danmark.
Bøje Kjær, koncerndirektør for DLG Danmark, udtaler:
”Der ligger et enormt forretningspotentiale for regenerativt dyrkede afgrøder, som vi mener er en vigtig del af den transformation, landbruget står overfor. Nu tager vi de første spæde, men vigtige skridt mod at få afsat varer, der er dyrket ud fra nogle fælles principper. Det næste skridt er at få flere fødevarevirksomheder med, der kan se den samme merværdi som Carlsberg og Viking Malt. Hvis vi skal accelerere udviklingen, skal vi også finde købere til regenerativt dyrket brødhvede, raps og grynhavre, så planteavlerne kan omlægge hele deres planteproduktion og dermed skabe et stærkt råvaregrundlag.”
Kilde: Carlsberg
Related Articles
Sådan landede Europa Kantiner en ordre med Søstrene Grenes nye hovedkontor
Mens mange store kunder efterspørger hele facility management-pakken, kan de lidt mindre kantiner stadig gøre sig gældende, hvor det er sjovt. Af Ebbe Fischer Direktør for Europa Kantiner, Helle Andersen, har for nylig landet en kontrakt med Søstrene Grene, som...
Kantinedirektør: Vores mål er 40 gram kød om dagen – det er et helt nyt håndværk for kokkene
Europa Kantiner har sat nogle konkrete mål for kødforbrug som led i den grønne omstilling. Direktøren fortæller her om ’et nyt håndværk’, hvor man beholder kød på menuen, men mest som smagsgiver. Af Ebbe Fischer ”Det er en anden måde at bygge menuen op på."...
Synspunkt: En god kok bruger sine evner til at give appetit på mere miljørigtig mad
Grøntsager kan smage supergodt, og det kan de dygtige danske kokke i (endnu) højere grad benytte sig af, hvis de gerne vil have et mere bæredygtigt køkken. Sådan lyder det fra en specialist. Af Ebbe Fischer Det er ikke så nemt for en restaurant at omstille sig...