december 21, 2024
KLUMME: Firstmove, Kirsten Poulsen:
Fra overflod til omtanke. Firstmovers baner vejen for fremtidens fødevarer, hvor kvalitet, bæredygtighed og mening erstatter ligegyldighed og overspisning. Lad os gøre julen, og året, til et festmåltid for både klima og hjerte.
Fødevarer til fremtiden
Julen er over os med bugnende kurve, borde og køleskabe fyldt til randen. Grådigheden synes ukontrollabel i forhold til tilbuddene, der står i kø for at friste os til at købe mere. Langt mere end vi overhovedet har brug for. Ud af den skampumpede juleskinke og de ultraforarbejdede småkager rejser en ny bevægelse sig. En bevægelse, der vender sig mod overspiseriet og de underlødige fødevarers tidsalder. #Firstmoverne, de der er først til at adoptere ny adfærd, viser vejen mod en fremtid, hvor kvalitet, omtanke og omsorg erstatter kvantitet, ligegyldighed og manglende etik. Men denne tilgang, disse varer, skal jo være tilgængelige. Og det afskriver i stor stil de etablerede kæder. Faktisk også julehåbet om, at kun det allerbedste finder plads på hylderne i nær fremtid. For viljen til at bespise befolkningen sobert og sundt, synes fraværende.
Den skjulte omkostning – prisen bag prisen
Forestil dig dette: Et halvt kilo grisekød til 8,95 kroner. Det lyder som en absurd reklame fra en svunden tid. Men sådan er virkeligheden ude ved kølediskene. Bag den lave pris gemmer sig en brutal virkelighed af dyrevelfærd under pres, overproduktion og et klima, der lider fælt. Samtidig fylder vi vores indkøbskurve med varer, der ikke blot er tomme for næring, men som også fylder vores kroppe med alt det forkerte: Sukker, salt, fedt og tilsætningsstoffer, der gør os alt andet end høje på livet.
Firstmoverne har set skriften på væggen for længst og viser os vejen mod en mere #bæredygtig fremtid. De siger nej til kød, der er billigere end en Yankie Bar. Og nej til de produkter, der først og fremmest er i markedet for at tjene profit. I stedet vælger de at investere i bæredygtige fødevarer, der er lødige både for krop og klima. Og på den måde stiller de producenterne til regnskab med deres indkøbsvogne og dankort som våben.
Fra overflod til omtanke
Den nye #madkultur handler ikke om afsavn, men om omtanke. Det er en kultur, hvor mindre bliver mere. Hvor en lille, lokalt produceret æblemost har langt større værdi end en hel palle sodavand. Hvor et måltid lavet fra bunden med få, men gode råvarer kan give mere glæde og velvære end et bord fyldt med halvfabrikata og helkonserves.
I denne verden er det ikke kun fødevarerne, der ændrer sig. Det er vores holdning til mad. Firstmoverne eksperimenterer med nye spisemønstre og teknologier på det, der var og virkede. Men det handler ikke om at vende tilbage til fortiden kun, men om at skabe en ny balance mellem mennesker og natur. #Fødevareproduktion og distribution er de facto et fortidslevn, der skaber ubalance i vores sundhed og velvære.
Jul med mening
Tænk, hvis vi kan skabe en økonomi, hvor fødevarer blev prissat efter deres reelle værdi. Dvs. ikke i kroner og øre, men især i deres bidrag til vores helbred, samfund og klima. I stedet for at konkurrere på pris, kan vi konkurrere på kvalitet, bæredygtighed og smag. Eller vi kan samarbejde og indtænke nye forretningsmodeller.
Denne vision, eller nye ’højtid’, kræver modige distributører, innovative producenter og politiske beslutningstagere, der tør at udfordre status quo. Firstmoverne viser, at der er håb. De viser os, at det er muligt at bryde fri af vanens magt og tage ansvar for, hvad vi putter på tallerkenen ved at gå helt nye veje. Især uden om det veletablerede.
I år kan vi lade os inspirere af et nyt syn på fødevareproduktion og distribution. Vi kan vælge at servere mindre, men bedre. Købe lokalt. Prioritere #økologisk. Gå all in på #dyrevelfærden. Og frem for alt: Spise med mening. For julen handler ikke om at fylde maven, men om at fylde hjertet. Måske er 2025 året, hvor vi tager firstmoverne i hånden og lader os inspirere til helt nye madtraditioner, der frisætter den udpinte gris fra næste års julebord.
Mad med mening
Ovenstående udfordringer tegner det generelle billede. Naturligvis. Men der er også mange gode tiltag, som allerede er – og er i gang – og som fortjener mere opmærksomhed. Lokale #fødevarefællesskaber blomstrer, hvor producenter og forbrugere sammen skaber løsninger, der gavner både klimaet og vores helbred. Innovative virksomheder eksperimenterer med #regenerativt landbrug, laboratoriedyrket kød og det grønne guld, der kan revolutionere vores tallerkener.
Forbrugerne tager også små, men betydningsfulde skridt. Flere vælger økologisk, køber #lokalt og skærer ned på #madspild. Samtidig ser vi en ny bølge af gastronomisk kreativitet, hvor kvalitet og omtanke går hånd i hånd – fra små producenter af æblemost og håndlavede oste til restauranter, der genopfinder det danske køkken med bæredygtighed i fokus.
Men disse tiltag får stadig ikke den nødvendige plads. Hverken på hylderne, i hovedet på politikerne eller i strategierne hos de store kæder. Forandring kræver mod. Mod til at udfordre status quo og til at give de gode eksempler den plads, de fortjener.
En ny tradition
Julen kan være et oplagt sted at starte. Men da helst hele året rundt. Vi kan lade os inspirere af de mange små lyspunkter, der allerede findes, og tage dem med ind i vores egne traditioner. Måske kan vi skifte den stakkels gris ud med nordjysk grønlangkål? Eller lade den lokale producent levere vores julemost? Måske kan vi samles om et mindre, men mere meningsfuldt måltid. Og på den måde fylde både hjertet og tallerkenen med noget, der virkelig betyder noget. Det samvittighedsfulde samvær for eksempel.
Related Articles
TREND: Nytårsaften hæver flere ølglasset uden promiller
Til gengæld kan alle, der elsker mad og drikke, gøre det med fulde sanser, lyder budskabet fra Danmarks eneste helt alkoholfrie øl-brand Doing Zero. Af redaktionen/ef Nytåret 2025 bliver startskuddet til et år, hvor danskerne efter alt at dømme kommer til at...
Dagrofa overtager kendt spiseguide
Fødevaregrossist Dagrofa overtager d. 1. januar 2025 rettighederne til Den Danske Spiseguide, som har anmeldt og kåret danske restauranter siden 1978. Guiden er kendt for sin objektive og anonyme tilgang, og stifter Bent Christensen fortsætter som frontfigur. Dagrofa...
Levantens køkken trender også i København
Den moderne fortolkning af det ældgamle levantiske køkken er en global trend, som nu også kan mærkes i hovedstaden. Af redaktionen/ef Levanten er det gamle ord for det område, der i dag udgøres af Israel, Syrien, Libanon og Jordan. Og den engelsk-israelske...