marts 27, 2025

Carl Johan Paulsen er adm. direktør for kulturinstitutionen BaneGaarden. Privatfoto
Arkitekturen i de ni ombyggede lader er vigtig for BaneGaaarden i Københavns Sydavn, og genbrugsmaterialer er en hjørnesten for at sætte scenen. Chefen for konceptet, Carl Johan Paulsen, dykker her ned i historien bag kulturperlen.
Af Ebbe Fischer
”Banegaarden startede som en del af byudviklingsprojektet i Jernbanebyen. I 2018 overtog vi ni bevaringsværdige trælader på tilsammen 4.000 m², som havde stået hen i op mod 70 år. I en periode på seks år blev de restaureret, så de i dag står fine, restaurerede og klar til brug.”
Sådan lyder det fra Carl Johan Paulsen, adm. direktør for BaneGaarden, i et interview med Deli News.
Fokus på genbrug
En meget stor mængde genbrugsmaterialer er blevet anvendt, fortæller Carl Johan Paulsen.
”Nogle af laderne var delvist faldet sammen, og visse dele måtte fjernes. Vi satser på genbrug i stedet for forbrug. Vi bruger for eksempel kærnemælksmaling til facaderne, lerpuds til de indvendige vægge og genbruger gamle vinduer fra Naturhistorisk Museum og giver dem nyt liv. Vi lægger stor vægt på det æstetiske,” fastslår han og tilføjer:
”Undervejs har vi restaureret et gammelt drivhus på 185 m², der er bygget på Naturhistorisk Museum og som oprindeligt var tiltænkt nedrivning. Vi fik det flyttet til Banegaarden, og det har fået nyt liv.”
Sidste år blev de sidste lader færdige, men man udvikler stadig videre på projektet.
“Vi åbnede tilbage i 2021, mens vi stadig var i gang med at restaurere bygningerne. Vi gjorde en dyd ud af nødvendigheden og inddrog gæsterne i restaureringsprojektet,” forklarer direktøren.
Tjener penge på mange ting
Mens streetfood er en del af konceptet, er det faktisk ikke her, man egentlig tjener sine penge. Maden er mest til for at skabe en hyggelig stemning, fortæller Carl Johan Paulsen. Han uddyber, hvad man profiterer mest på:
”I dag har vi åbnet 7-8 forskellige forretningsområder, herunder madmarked, streetfood, events, bageri, langbordsmiddage, bankoaftener, strategiseminarer, firmafester og workshops. Samt en cateringforretning. Derudover har vi udviklet et skoleforløb i samarbejde med Københavns Kommune, hvor 1200 elever lærer om biodiversitet hvert år. Det er en bred vifte af aktiviteter, der udspringer af en vision om at vise, hvordan man med velsmag og innovation kan skabe en grønnere verden,” siger Carl Johan Paulsen.
Klar til ny sæson
Direktøren oplyser, at man sidste år havde en omsætning på 35 millioner kroner.
”Vi glæder os nu til at vise, hvad Banegaarden kan i den nye sæson. Det er et byggeprojekt, der viser en alternativ tilgang til kulturarv og bevaring af bygninger,” siger han.
BaneGaarden kører med andre ord det bæredygtige element så langt som muligt.
”Et grundprincip er, at vi genbruger materialer ved restaurering af bygninger, og at al mad og drikke skal være 100 procent økologisk,” siger Carl Johan Paulsen og tilføjer om byggeprocessen:
”Restaureringsprocessen er stort set afsluttet – kun den sidste finish mangler. Når det er færdigt, står bygningerne præcis, som vi ønsker, og den 11. april åbner vi for sæsonen med foodtrucks og madboder. Der kommer til at ske en masse i år. Vi har fået større arealer at boltre os på, både udendørs og med overdækning og varme.”
Sæsonen for BaneGaarden løber frem til den 30. september. Dertil holder man åben i efterårsferien og til jul.
Læs mere om maddelen af forretningen, herunder leverandører:
Related Articles
Pincho Nation-boss: Gæsten skal træde ind i en anden verden
Deli News har talt med Flemming Christoffersen, CEO i Pincho Nation Denmark, om den hastigt ekspanderende kædes forretningsmodel og fokusområder. En obligatorisk app indsamler værdifuld data, og indretningen skal skabe et helt andet univers. Af Ebbe Fischer Konceptet...
Sådan håndterer Pincho Nation drift, leverandører – og franchisemodel
Kæden bruger mange ressourcer på kultur og taler med leverandørerne om ESG-mål. Og så kom franchisemodellen som lidt af en tilfældighed. Af Ebbe Fischer Flemming Christoffersen, CEO i Pincho Nation Denmark, fortæller, at det i virkeligheden var lidt af et tilfælde, at...
Kokkeelever får mulighed for nyt grønt speciale
Plantebaseret og bæredygtig madlavning bliver en fast del af gastronomuddannelsen. Af Ebbe Fischer Fremtidens kokke får nu mulighed for en grønnere uddannelse, da der oprettes en ny plantebaseret specialisering på gastronomuddannelsen. Initiativet er blevet en...